
Suomenlinnasta ilo irti lapsille
Suomenlinna luo upeat puitteet erilaisille seikkailuille, mutta sen kaikkea potentiaalia ei mielestämme ole vielä hyödynnetty. Tässä artikkelissa tarjoamme vinkkejä, joiden avulla Suomenlinnasta voisi ottaa entistäkin enemmän iloa irti lapsille. Samalla lapset saisivat upeita elämyksiä ja voisivat oppia uusia asioita.
Suomenlinnan kautta historian opetusta mielekkäällä tavalla
Suomenlinnalla on mielenkiintoinen historia ja sen kautta lapsille voidaankin opettaa historiaa mielekkäällä ja mieleenpainuvalla tavalla. Kun oppiminen on hauskaa, ovat tuloksetkin yleensä entistä pitkäkestoisempia. Itse tehty ja koettu jää nimittäin usein paremmin mieleen kuin pelkästään kirjasta luettu.
Suomenlinna kuuluu Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon ja on siten kulttuuriaarre. Sen rakentaminen aloitettiin 1700-luvun puolessa välissä. Tuolloin Suomi kuului vielä Ruotsille. Suomenlinnassa järjestetään opastettuja kierroksia, joita on saatavilla myös venäjän ja englannin kielillä. Kuitenkin lapsille voisi olla tarjolla erityisesti heille räätälöityjä kierroksia, joissa Suomenlinnan historiaa lähestyttäisiin lapsentasoisesti. Opaskierroksen vetäjä voisi pukeutua teemanmukaiseen asuun ja saada siten lasten huomion salpautumaan itseensä ja viestiinsä.
Reitin varrelle lapsille voi järjestää lapsia kiinnostavia historiaan liittyviä tehtäviä, joita voidaan ratkaista ryhmätyönä. Näin lapset saavat mielekästä tekemistä, jonka kautta he oppivat paljon uusia asioita Suomen ja Suomenlinnan historiaan liittyen. Vierailu Suomenlinnan pimeillä käytävillä taskulampun valossa ja maalle nostetussa sukellusveneessä tekevät retkestä juuri sopivasti jännittävän.
Suomenlinna nukketeatteri- ja teatterinäytösten näyttämönä
Suomenlinna tarjoaa oivalliset puitteet erilaisten lapsille suunnattujen nukketeatteri- ja teatterinäytösten järjestämiselle. Jo pelkästään Suomenlinnaan saapuminen lautalla on jännittävä kokemus ja Suomenlinnan upea miljöö valmistelee lapsia jännittävää teatterinäytöstä varten. Näin lapset ovat entistä avoimempia ottamaan vastaan esityksen annin.
Nukketeatteri- ja teatterinäytökset ovat oivallisia tilaisuuksia ujuttaa tarinaan opettavaista sisältöä. Tämä sisältö voi liittyä esimerkiksi ystävyyteen tai vaikkapa johonkin lapsille ajankohtaiseen teemaan, kuten koulun aloitukseen. Teatterin keinoin on mahdollista pureutua myös vaikkapa sellaisiin ajankohtaisiin, mutta melko haastaviin aiheisiin, kuten ilmastonmuutos tai Itämeren saastuminen. Nukketeatterin tai teatterin kautta lapsille on mahdollista opettaa myös historiaa. Mielenkiintoisen tarinan kautta oppiminen tapahtuu kuin huomaamatta, kunhan vain tarina vastaa hyvin kohderyhmän kehitystasoa ja mielenkiinnon kohteita.