Helsingin matkailua on jo kehitetty älyturismikilpailun voiton arvoisesti

Helsingin matkailuun on jo ehditty panostaa ja vuonna 2018 Helsinki saikin tästä kehittämistyöstään voiton älyturismikilpailussa. Tässä artikkelissa kerromme, mistä kisassa oli kyse, ja mitkä seikat todettiin Helsingin matkailun valttikorteiksi. Saammeko esitellä Helsingin – European Capital of Smart Tourism 2019:n?

Helsingin valttikortit

Helsingillä on hihassaan monia valttikortteja matkailukohteena. Ensinnäkin kaupungin maine on hyvä. Helsinkiä pidetään turvallisena kohteena, jossa hyödynnetään runsaasti digitalisaatiota matkailupalveluissa. Kaupungin kulttuuriperintö on mielenkiintoinen ja se on helposti saavutettavissa. Helsinki Vantaan lentokenttä on erittäin toimiva, minkä lisäksi Helsinkiin voi saapua myös autolla, junalla tai laivalla. Venäläisturisteja käy Helsingissä paljon ja nopeat Allegro-junat tekevät reitistä Pietarin ja Helsingin välillä nopean ja vaivattoman. Helsingistä löytyy runsaasti erityisesti venäläisiä turisteja kiinnostavaa kulttuuriperintöä, joka on samalla myös osa heidän omaa kulttuuriperintöään.

On hienoa, että Suomessa tehdään runsaasti myös erilaisia kulttuuriperintöömme liittyviä tutkimushankkeita. Elävä Suomenlinna, Yhteisöjen muuttuva kulttuuriperintö -hanke on hyvä esimerkki tällaisista hankkeista. Unescon maailmanperintöluettelokohteiden joukkoon kuuluva Suomenlinna on ainutlaatuinen muistomerkki, joka ilmentää aikansa sotilasarkkitehtuuria.

Ahkera tutkimushankkeiden tekeminen ja niiden tulosten hyödyntäminen auttaa kehittämään myös Helsinkiin suuntautuvaa matkailua. Monipuolista kulttuuriperintöämme kannattaa todellakin hyödyntää Helsingin alueelle suuntautuvan turismin lisäämisessä ja matkailutarjonnan kehittämisessä, ja Suomenlinna on eittämättä yksi Helsingin upeimmista kulttuurihistoriallisista kohteista. Etenkin kesällä Suomenlinna on upea kohde, jonne voi lähteä vaikkapa eväsretkelle nauttimaan Helsingin parhaasta annista ja upeasta kesäpäivästä.

Helsingissä pyritään kehittämään matkailua entistä kestävämmäksi ja kaupungin matkailutarjonta on innovatiivista. Kaupungin kisa-aineiston teemana olikin ”Helsinki taking smart to new heigts”. Digitaaliseen osaamiseen on Suomessa, ja etenkin pääkaupunkiseudulla, panostettu ja se näkyy myös matkailun saralla.

European Capital of Smart Tourism 2019

European Capital of Smart Tourism 2019 -nimityksen Helsingille myönsi Euroopan komissio. Nimityksen sai vuonna 2019 myös Ranskan Lyon. Palkintojenjakotilaisuus järjestettiin marraskuussa Brysselissä. Voiton uskotaan lisäävän Helsinkiin suuntautuvaa matkailua ja nostavan sen esiin entistä mielenkiintoisempana matkakohteena. Lisäksi Helsingin toivotaan voivan toimia roolimallina toisille matkailukohteille älykkään matkailun kehittämisen saralla. On upeaa, että pienen Suomen pääkaupunki sai kunnian kantaa European Capital of Smart Tourism 2019 -titteliä!